Hoe herstel je een regenwoud en maak je het opnieuw een geschikte habitat voor orang-oetans en andere bosbewoners? Tijdens een webinar op 26 januari geeft Willie Smits antwoord op deze vragen.
Smits is een Indonesische bioloog, bosbouwkundige en natuurbeschermer van Nederlandse komaf. In de afgelopen 30 jaar heeft hij in Indonesië verschillende opvang- en rehabilitatiecentra voor o.a. orang-oetans opgezet, waaronder het Sintang Orangutan Center. Daarnaast heeft hij verschillende herbebossingsprojecten geleid.
Smits begon zijn carrière in Samboja, Oost-Kalimantan, waar hij als student Tropische bosbouw onderzoek deed naar samenlevingsvormen tussen inheemse plankwortelbomen en bepaalde schimmels. Hij ontdekte hoe zaailingen van deze bomen een grotere overlevingskans hebben als in de bodem waarin zij groeien bepaalde schimmels aanwezig zijn. Kennis hierover is van groot belang voor het behoud en het herstel van de tropische regenwouden van Indonesië.
Tijdens zijn onderzoek vond hij op een dag een kooitje met een babyorang-oetan. Het dier was meer dood dan levend. Hij nam haar in huis en zorgde ervoor dat ze er weer bovenop kwam. Deze ervaring maakte zo’n indruk op Smits dat hij nog tijdens zijn onderzoek het Borneo Orangutan Survival Foundation oprichtte: een opvang- en rehabilitatiecentrum in de buurt van Samboja.
Het herstel en behoud van het regenwoud en de bescherming van bedreigde diersoorten heeft sindsdien Smits’ werk en leven in Indonesië bepaald. In de afgelopen jaren heeft hij tientallen opvangcentra en herbebossingsprojecten opgezet. Vaak in nauwe samenwerking met de lokale bevolking: succesvol natuurbeheer lukt vaak alleen als ook de lokale bevolking daarvan vruchten plukt.
Tijdens het webinar – georganiseerd door Orangutan Rescue en Masarang – vertelt Smits over zijn ervaringen. Wat heeft hij de afgelopen decennia geleerd? En wat is er volgens hem nodig om de regenwouden van Indonesië te – en hun bewoners – behouden? Tijdens de uitgebreide Q&A is het mogelijk om een antwoord te krijgen op je eigen vragen.
Geïnteresseerd? Meld je dan nu aan.