Update projecten SOC voorjaar en zomer 2023

Hugonieuws

Verhuizing Tom, Manfred en Kingkong naar Jerora

Begin juni heeft het SOC-team samen met het Indonesische Staatsbosbeheer Tom, Manfred en Kingkong verhuisd van Tembak naar het oefenbos in Jerora. De reden daarvoor is dat de faciliteiten in het oefenbos in Jerora beter zijn berekend op drie puberende mannetjes en omdat de activiteiten van het SOC steeds meer in Jerora worden geconcentreerd. De drie jonge orang-oetans zaten vanaf 2021 in het oefenbos in Tembak, Tom, bekend om zijn unieke gewoonte om met zijn handen achter zijn rug te lopen, Manfred en Kingkong blijven ook in Jerora bij elkaar in dezelfde groep.

Op 13 In juni gingen ze voor het eerst het oefenbos in Jerora in. Net als in Tembak zullen ze hier onder toeziend oog van het SOC-team alles leren om zelfstandig in het wild te kunnen overleven. De uitbreiding van de faciliteiten in Jerora heeft als doel om het welzijn van de orang-oetans waar het SOC voor zorgt verhogen. De verhuizing van de drie orang-oetans naar de Jerora geeft het niet alleen meer leefruimte, maar ook toegang tot verbeterde faciliteiten die speciaal ontworpen zijn om ze te ondersteunen in hun fysieke en cognitieve ontwikkeling.

De omstandigheden in het oefenbos in Jerora lijken sterk op de natuurlijke habitat van orang-oetans. Dit stelt de orang-oetans in staat om natuurlijk gedrag vertonen, zoals klimmen, hangen, nesten bouwen en foerageren, waardoor ze de noodzakelijke vaardigheden kunnen leren om in het wild te overleven. Daarmee vergroot het SOC de kans dat deze dieren uiteindelijk weer kunnen worden uitgezet in het wild.

Minstens zo belangrijk is het psychologische en emotionele welzijn van orang-oetans. Het SOC-team maakt gebruik van positieve bekrachtiging en verrijkingsactiviteiten om hun cognitieve vermogens te stimuleren en natuurlijk gedrag aan te moedigen.

De jonge orang-oetans worden naar hun nieuwe verblijf in Jerora gedragen | Foto: SOC

De jonge orang-oetans worden naar hun nieuwe verblijf in Jerora gedragen | Foto: SOC

Nieuw nachtverblijf in Jerora

In het oefenbos in Jerora is in maart een nieuw nachtverblijf opgeleverd. Goed nieuws voor de orang-oetans die nu nog in het opvangcentrum in Sintang zitten: er komt door het nieuwe nachtverblijf voor hen ruimte vrij in het oefenbos in Jerora.

De constructie van het nachtverblijf is een tijdrovend proces. Elke stap erin dit bouwproces is zorgvuldig gepland om de veiligheid en het comfort te waarborgen van de orang-oetans die dit verblijf gaan gebruiken. Vanaf de beginfase van het opruimen van het aangewezen bouwgebied tot het aanleggen van waterleidingen: elke taak wordt uitgevoerd met aandacht voor detail. Het bouwproces voor de orang-oetankooi begon op 23 november 2022 met het ontginnen van het land en het uitgraven van de funderingen. De funderingen zijn een cruciaal element omdat ze de hele constructie ondersteunen. Lokale lassers werden ingezet om de verschillende componenten van het verblijf te maken: het meest tijdrovende onderdeel van het constructieproces.

Op 3 maart 2023 werd het laswerk voltooid en kon het team beginnen met de installatie van het verblijf. Het team begon met de montage van de hele kooi, inclusief de muren, deuren, tunnels en het dak. Op 11 mei, 2023werd de waterleiding geïnstalleerd en was het nieuwe verblijf klaar voor gebruik.

Momenteel leven er vier individuele orang-oetans in deze kooi: Jamilah, een 22-jarige vrouw, en Tom (6 jaar), Manfred (5 jaar) en Kingkong (7 jaar) uit het oefenbos in Tembak. Jamilah kan niet meer in het wild worden vrijgelaten en zat al 10 jaar in het opvangcentrum in Sintang. Het zal voor haar even wennen zijn in Jerora, maar het ruime verblijf, de nieuwe omgeving en haar jeugdige ‘slapies’ zijn een grote verbetering. Alle vier orang-oetans lijken erg in hun nopjes met hun nieuwe slaapverblijf.

Het nieuwe nachtverblijf in Jerora. Linksonder zie je de tunnel die naar het omheinde oefenbos leidt. | Foto: SOC

Het nieuwe nachtverblijf in Jerora. Linksonder zie je de tunnel die naar het omheinde oefenbos leidt. | Foto: SOC

Stagelopen bij het SOC

Drie studenten van Tanjungpura University liepen van 21 maart 2023 tot 3 juni 2023 stage bij het SOC. Doel van de stage is om praktijkervaring op te doen in natuurbehoud. Tijdens de stageperiode worden studenten actief betrokken bij verschillende taken, zoals het dagelijks voeren van de orang-oetans en het maken van verrijkingsmateriaal. Elke ochtend maken ze ook de verblijven schoon en zorgen ze voor een schone, hygiënische leefomgeving voor de orang-oetans. Daarnaast helpen de leerlingen ook met het observeren van de orang-oetans in het oefenbos en helpen ze bij andere SOC-activiteiten, zoals het onderhoud in de biologische tuin.

Het SOC biedt al enige jaren stageplaatsen voor studenten aan. Zowel het SOC als de studenten plukken er de vruchten van. Activiteiten als deze bieden kansen voor studenten om hun academische kennis toe te passen en praktijkervaring op te doen in natuurbehoud. Deze hands-on ervaring stelt hen in staat om hun kennis te verdiepen en hun inzicht in de uitdagingen en complexiteit van de bescherming van bedreigde diersoorten te vergroten.

Tegelijkertijd zijn de bijdragen van deze studenten van onschatbare waarde voor SOC. Ze verzetten niet alleen veel werk, ze brengen ook frisse perspectieven, innovatieve ideeën en jeugdige energie mee die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe benaderingen en initiatieven op het gebied van natuurbehoud. Met het stageprogramma hoopt het SOC jongeren te interesseren voor natuurbehoud en hen te inspireren om na hun studie ook actief te worden in natuurbehoud bij organisaties als het SOC.

Studenten van Tanjungpura University observeren de orang-oetans in het oefenbos in Jerora. | Foto: SOC

Studenten van Tanjungpura University observeren de orang-oetans in het oefenbos in Jerora. | Foto: SOC

Studenten geven les in Nanga Hovat

De orang-oetans die door het SOC weer in het wild worden uitgezet, worden vrijgelaten in een afgelegen gebied in Nationaal Park Betung Kerihun. Dit gebied wordt ook gebruikt door omliggende dorpen die dit bos gebruiken om te jagen. Om een goede relatie met deze gemeenschappen te onderhouden, werken er veel jonge mensen uit deze dorpen in het basiskamp in Betung Kerihun, bijvoorbeeld als kok of als tracker. Daarnaast zorgt het SOC ervoor dat de kinderen in deze afgelegen dorpen goed onderwijs krijgen. Een van die dorpen is Nanga Hovat. Het SOC trekt universiteitsstudenten aan die als onderdeel van hun buitenschoolse studieverplichtingen les komen geven.

Dit vrijwillige onderwijsprogramma een grote impact op de lokale gemeenschap. De actieve deelname van de studenten zorgt voor nieuwe ideeën, enthousiasme en een hernieuwd gevoel van hoop voor de Hovat-gemeenschap. De toewijding en bereidheid van de studenten om te leren van leden van de gemeenschap zorgen voor een dynamische uitwisseling van kennis en ervaringen. De gezamelijke inspanningen kunnen het gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid bevorderen en de jongere generatie inspireren om een ​​actieve rol te spelen in de ontwikkeling van de gemeenschap.

Kinderen in het oerwouddorp Nanga Hovat krijgen les van studenten. | Foto: SOC

Kinderen in het oerwouddorp Nanga Hovat krijgen les van studenten. | Foto: SOC


Coverfoto: Kingkong verkent in het oefenbos in Jerora haar nieuwe leefomgeving